Samenbouw
Overhoeks
Overhoeks wordt gevormd door een appartementengebouw aan de Paul Krugerstraat en gezinshuizen langs de Laan op Zuid en de Hilledijk. Tussen de huizen en onder het appartementengebouw ligt een overdekte, gemeenschappelijke parkeergarage, met parkeerplaatsen voor een aantal woningen en plek voor twee deelauto’s. Op het dek erboven komt een daktuin en daarboven een reeks terugspringende gemeenschappelijke terrassen voor de appartementen als collectieve aanvullende buitenruimte.
Het appartementengebouw heeft een plintlaag met daarin onder meer een bedrijfsruimte (ca. 280 m2), de hoofdentree en de bergingen. Daarboven liggen 7 woonverdiepingen met 47 op maat gemaakte appartementen: 21 compacte CITY appartementen van ca. 64 m2, 24 hoekappartementen van ca. 90 m2 en twee penthouses op de bovenste verdieping van maar liefst 160 m2. Elk appartement heeft een eigen buitenruimte en elke woonverdieping heeft een gemeenschappelijke buitenruimte.
De typologie van het dijkhuis wordt gekenmerkt door de ligging aan de dijk. De hoge entreehal vangt het niveauverschil op met een splitlevel. Je gaat een trapje af naar het souterrain en een trapje op naar de bel-etage. Het laanhuis is een klassiek stadshuis. De onderste twee lagen hebben extra hoogte en veel indelingsmogelijkheden. Beide types zijn vrij indeelbaar, hebben een privé terras aan de gedeelde tuin.
De laatste jaren zien we een toenemende vraag naar een andere manier van wonen en ontwikkelen. Steeds meer mensen kiezen bewust voor een bepaalde plek en willen met gelijkgestemden zelf hun woon- en werkomgeving vormgeven. Sociale betrokkenheid, diversiteit en maatwerk zijn hierbij belangrijk. Het aanbod voor deze groep is helaas moeilijk te organiseren.
Overhoeks is het laatste deelproject van Overmaas. Net als Overmaat, Overtuin en Overture werd Overhoeks op een nieuwe manier ontwikkeld. Er komt geen ontwikkelaar aan te pas. De toekomstige bewoners zijn lid van de vereniging van opdrachtgevers. Samen vormen zij de bouwgroep. Meestal wordt dit Collectief Particulier Opdrachtgeverschap genoemd, of kortweg CPO. Wij noemen het samenbouw.
Ben je geïnteresseerd in samenbouw? Lees meer in onze story Samenbouw
In Overhoeks namen de architecten het initiatief. Zij organiseerden en begeleidden proces en ontwikkeling, richtten de vereniging op en realiseerden samen met de deelnemers ruim 100 bijzondere huizen.
- Op basis van een planopzet en een prijsindicatie van de woningen vond ledenwerving plaats;
- Geïnteresseerden verenigden zich in een Vereniging van Opdrachtgevers. Startbestuur en statuten waren al waren voorbereid;
- In het plan van aanpak werden alle aspecten van het project belicht: plan, stappen, geld en organisatie;
- De totaalbegroting was gespecificeerd en transparant opgenomen in het financieel kader. De leden betalen wat het project kost, niet meer en niet minder. De kwaliteit van het plan is leidend bij deze manier van ontwikkelen.
Parkstad is een nieuwe wijk in Rotterdam die ligt tussen de Kop van Zuid, Afrikaanderwijk en Feyenoord City. De Laan op Zuid loopt midden door Parkstad. Voor plot G was een gedifferentieerd woonmilieu bedacht, ontwikkeld middels Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.
Vier architectenteams gingen aan de slag met blok G. Zij doopten blok G om in Overmaas en verdeelden het in 4 stukken: Overmaat, Overtuin, Overture en Overhoeks. De stedenbouwkundige randvoorwaarden schreven een gesloten bouwblok voor met niet alleen variatie in woningtypen, maar ook in architectuur.
Met als resultaat meer dan 100 bijzondere, kwalitatieve en unieke woningen. Riante stadshuizen. Appartementen – één per verdieping – met enorme buitenruimtes. Een dubbel huis met kas op het dak. Split-level gezinshuizen. Huizen aan een collectieve tuin. Alles op maat en samen met de bewoners ontworpen.