Steeds Hooger
Sportpaviljoen
Toen de Rotterdamse voetbalvereniging Steeds Hooger noodgedwongen moest verhuizen naar een leegstaand complex aan het Erasmuspad was dat wel even slikken. Het was niet bepaald liefde op het eerste gezicht. De florerende club die sinds 1907 de Rotterdamse velden onveilig maakt zag gelukkig al snel de potentie van deze nieuwe locatie aan het Melanchtonpark. Samen met het Sportbedrijf Rotterdam en JagerJanssen architecten zetten zij de schouders onder de duurzame vernieuwbouwplannen.
Het bestaande kantinegebouw had een herkenbare en karakteristieke vorm met twee asymmetrische dakvlakken die doorliepen in een luifel. Het gebouw werd overeind gehouden door betonnen spanten die in zowel het exterieur als in het interieur een prominente rol speelden. De spanten staan op een consequent stramien van 3,3 meter en waren erg bepalend voor het ritme van het gebouw. Dit wilden we handhaven. Ook in de vernieuwbouw blijft het ritme ervaarbaar. Het ritme van de spanten wordt voortgezet in de vernieuwde kleedkamervleugel. De totale lengte van het gebouw is 25 stramienen van 3,3 meter, zo’n 82,2 meter lang.
Duurzame ambities
‘Maximaal duurzaam’ en ‘streven naar een toekomstbestendig, circulair, inclusief en voor iedereen toegankelijk sportgebouw’ waren de ambitieuze doelen. We hebben telkens de volgende uitgangspunten voor ogen gehouden:
- Materialen die vrijkomen van te slopen onderdelen waar mogelijk hergebruiken;
- Alle onderdelen die nieuw worden toegevoegd, zijn waar mogelijk demontabel;
- Alle materialen die worden toegevoegd, zijn waar mogelijk biobased.
In plaats van slopen en opnieuw beginnen werd juist gekozen om delen van het gebouw te hergebruiken: vernieuwbouwen in plaats van nieuwbouwen. Zo was de fundering van het bestaande hoofdgebouw en de betonnen draagconstructie nog goed bruikbaar. Datzelfde gold voor de fundering van de bestaande kleedkamers.
In een aantal sessies met de vernieuwbouwcommissie van Steeds Hooger hebben we de wensen vertaald in een vlekkenplan. Daarmee werden de wensen visueel inzichtelijk en konden we alvast zien wat de afmetingen zouden worden.
Het schetsontwerp geeft een doorzicht naar een mogelijk eindbeeld van het project. De mogelijke hoofdvorm en hoofdindeling zijn zichtbaar alsook de eerste ideeën over de te gebruiken kleuren en materialen.
Voor de architectuur denken we aan het gebruik van overwegend natuurlijke materialen, zodat een ontspannen paviljoenachtige uitstraling ontstaat die het recreatieve karakter van sporten in een parksetting ondersteunt. Een dergelijke sfeer past in onze optiek goed bij de clubambitie ‘terug naar 1907’.
In het voorjaar van 2022 namen we voor het eerst een kijkje op de beoogde nieuwe locatie van Steeds Hooger.
Het clubgebouw dat was achtergelaten door de vorige voetbalvereniging was duidelijk toe aan een opknapbeurt. De afmetingen van de kleedkamers voldeed niet meer aan de KNVB richtlijnen en de technische staat daarvan was ook niet meer in orde.
Wel werden we verrast door de bestaande kantine. De vrije hoogte van ruim 5 meter gaf ons direct een vrij en ruimtelijk gevoel. Dat leek ons iets om te koesteren, en zo ontstond langzamerhand het idee om de kantine te vernieuwbouwen. De goede kwaliteiten behouden, zorgen dat het geheel weer van deze tijd wordt.