Restaurant, Penthouse, Boathouse
Het Bosch
Restaurant ‘Het Bosch’ door JagerJanssen in samenwerking met DREISSEN architecten is gelegen op een fantastische lokatie aan De Nieuwe Meer in Amsterdam, op een steenworp afstand van de Zuidas.
Het ontwerp kent twee verschillende gezichten: een gezicht naar de haven toe en een gezicht naar De Nieuwe Meer. Beide gezichten ontlenen hun uitstraling aan de kwaliteiten van de omgeving. Het havengezicht is ruw, in vorm en materialisatie aansluiting zoekend bij de belendende kenmerkende architectuur. Het gezicht naar De Nieuwe Meer is horizontaal, weids en vooral verfijnd van opzet. Het gebouw toont hier breed glazen glimlachend haar uitnodigende interieur.
Omdat het nieuwe restaurant gepland was op exact dezelfde plek als het oude restaurant, was het van groot belang om de bouwtijd zo kort mogelijk te houden. Dat bracht ons op het idee om de nieuwbouw uit te voeren als een houten bouwpakket. Achter de schermen konden we dan de engineering voor alle geprefabriceerde onderdelen verzorgen. Eenmaal op de bouw zou het een kwestie zijn van monteren.
In overleg met constructeur Lüning hebben we gekozen voor vloeren en wanden van Cross Laminated Timber [CLT]. Zelfs de hoofddraagconstructie hebben we uitgevoerd in hout, waarbij we de verbinding tussen gelamineerde houten spanten en kolommen uitvoerden met een aardbevingsbestendige verbinding [Lignoforce].
Het gebouw staat op een ‘tafel’ met 8 stalen poten en een blad van beton. Deze buispalen hebben elk een wanddikte van 32 mm, zijn 23 meter lang en wegen maar liefst 7,2 ton. Vier van deze buispalen werden over het water aangevoerd en daarna vanaf een drijvende heistelling in de grond geslagen.
Door het gebouw op te tillen ontstaat vanuit het restaurant een panoramisch uitzicht over De Nieuwe Meer. Bijkomend voordeel is dat de ruimte onder het gebouw plaats biedt aan 6 sloepen.
Opbouw van het concept, van links naar rechts:
- de havenkant van het restaurant is gesloten, aan de zuidwestzijde ontrolt zich het panorama;
- door het gebouw op te tillen ontstaan 6 ligplaatsen voor sloepen onder het gebouw;
- om binnen het bestemmingsplan te blijven krijgt het gebouw aan de havenkant 3 parallelle nokken. Het sluit daardoor tevens architectonisch aan bij de bestaande loodsen;
- de gevelcompositie ontstaat door één doorgaande dichte gevelbeweging te introduceren;
- het resultaat: een bijzonder gebouw op een bijzondere plek
De CLT wand-, vloer- en dakelementen werden als bouwpakket op de bouw geleverd. Het was daarna slechts een kwestie van monteren.
De elementen geven het interieur een warm en natuurlijk karakter. Hout zorgt bovendien voor een aangename akoestiek, zonder veel galm of schel geluid. Precies wat je wilt in een restaurant. Tot slot kan hout het vochtgehalte in een ruimte positief beïnvloeden.
Centraal element in het restaurant is het matzwarte meubel, de centrale ‘machine’ waarin spoelkeuken, bijkeuken, receptie, kassa, open keuken met uitgifte en lounge een eigen plek en sfeer hebben gekregen. De contouren van dit meubel zijn strict bepaald, en worden door een lichtlijn nog eens aangezet. Zo ontstaat een herkenbaar element dat er vanuit elke hoek toch weer anders uitziet.
foto hiernaast: Ferry van Houten [links, opdrachtgever], Emil Lüning [midden, constructeur] en Alex Jager [JagerJanssen]
De creativiteit en het ‘out of the box denken’ zijn voor mij de belangrijkste positive punten wanneer ik aan de samenwerking met JagerJanssen Architecten denk. Er wordt aandachtig geluisterd naar de wensen en ervaringen van de ondernemer/opdrachtgever en het bureau komt met oplossingen die het effect en het ontwerp versterken