Huis Seali

Sluitstuk van Fascinatio

Al in 2008 ontwierpen we een woning voor dit laatste kavel in Fascinatio, Capelle a/d IJssel. Na het verkrijgen van de bouwvergunning echter werd de opdracht vanuit de opdrachtgever stopgezet. De kavel kwam inclusief bouwvergunning in de verkoop.

In 2012 kocht de familie Seali de kavel. Ze waren gecharmeerd van het plan en benaderden JagerJanssen om het plan aan hun wensen te optimaliseren binnen de bestaande vergunning.

Het ontwerp

De laatste vrije kavel in Fascinatio deelplan I heeft een bijzondere vorm; de rechter erfgrens loopt schuin naar binnen. Langs deze erfgrens bevindt zich een publiek toegankelijk voetgangerspad. De garage is geplaatst tussen de schuine erfgrens en de woning. Aan deze kant is ook de voordeur gepland. De andere zijden van de woning zijn aldus gevrijwaard van auto’s, en kunnen zich met volle overgave richten op de tuin.

subtiele knik

Om een goede opstelplaats voor auto’s te hebben is de garage uitgelijnd met de schuine erfgrens. We kozen er voor om de garage rechthoekig uit te voeren. De hoekverdraaiing die de garage heeft ten opzichte van de woning komt ten laste van de woning. Door deze simpele consequentie ontstaat opeens één van de belangrijkste karakteristieken van deze woning: de subtiele knik in de gevel.

dakvorm

Een andere belangrijke karakteristiek van de woning is de kap. De omliggende woningen hebben bijzonder diverse dakhellingen en –richtingen, sommige woningen hebben zelfs twee verschillende lessenaarsdaken. De door ons ontworpen woning heeft een dakopbouw die aansluit bij de verschillende belendende nokhoogten en deze architectonisch met elkaar verbindt. Aan de kant van de schuine erfgrens loopt de gevel hoger door, als een soort tuinmuur. Aan de tuinkant is de gevel lager uitgevoerd om – zittend in de tuin of verblijvend buiten de woning – een meer menselijke schaal te bewerkstelligen. De nok, het hoogste punt van de woning, is gekozen ter plaatse van de trapopgang naar zolder.

striping

Om de lengterichting van het volume te benadrukken worden is de woning voorzien van een ‘striping’: op de langsgevels bevinden zich lange gleuven waarin de ramen zijn aangebracht. Deze striping verleent de woning een zekere snelheid. In tegenstelling tot de langsgevels zijn de raamopeningen in voor- en achtergevel uitgevoerd als 'starre' gaten.

Projectnummer
2012405
Opdrachtgever
Familie Seali
Oplevering
19 juli 2014
Status
opgeleverd
Werkzaamheden
alle architectenwerkzaamheden incl. directievoering
Ontwerpteam
Alex Jager, architect
Rogier Janssen, architect
Adviseurs
Lineair Bouwmanagement, Tom Grootscholten
MADAR
Aannemer
Harcom Bouw
Fotografie
OSSIP van Duivenbode

Gerelateerd