Huis Jaap en Ineke

Bescheiden grandeur

De woning, gebouwd eind jaren '60 op een kavel in Hem [Noord Holland], voldoet al lang niet meer aan de huidige eisen en wensen. De begane grond, zwaar gecompartimenteerd, wordt te beknepen bevonden. Het geeft geen gevoel van rust en ruimte.

Het ontwerp heeft als uitgangspunt om zoveel mogelijk ruimte op de tuin te oriënteren. Door het bijplaatsen van een bescheiden smalle strook aan de tuinkant van het huis en het doorbreken van de huidige gevelopeningen ontstaat een grootse beleving. In de strook wordt de living gesitueerd met daarin wonen, eten en koken. Het huidige huis blijft intact maar gaat meer ademen. Bij het betreden van de strook ontstaat een spannend overgangsmoment: voor je gevoel verlaat je het huis.

De aanbouw zelf biedt plaats aan de living, waarin tevens een kookeiland is opgenomen. In het zitgedeelte is een fraaie open haard opgenomen. Een zelfde opening is als een echo in de wand er tegenover geplaatst. Het kookeiland is ontworpen door een interieurarchitect en is in lijn met de ingebouwde [boeken] kasten die zich nog in de 'oude woning' bevinden. De verdiepingshoge glasvlakken geven de leefruimte de allure van een lichte tuinkamer, over de volle breedte is de leefruimte op de tuin georiënteerd. Doordat het terras op dezelfde hoogte ligt als de vloer lijkt het alsof de buitenruimte naadloos overgaat in de binnenruimte.


HOUSE JAAP & INEKE - MODEST GRANDEUR

Optimal focus on the garden was the starting point for this design. Bursting through the existing facade openings creates an exciting transition from the original dwelling to the new living room. A wide panorama unfolds and provides a view of the church. In the calm and silent new living room all attention is drawn to the lively kitchen.

CASA JAAP Y INEKE - EL ESPLENDOR MODESTO

El foco óptimo que supone el jardín, ha sido el punto de partida para orientar este diseño. La ruptura de las aperturas en la fachada existente crea una transición apasionante, cuando se deja la zona orginal hacia la la nueva que alberga la sala de estar. Un amplio panorama revela y proporciona una vista de la iglesia, la tierra y el cielo. En la nueva sala de estar serena y calma , toda la atención se centra en la animada cocina desde donde parte toda orden.

Opdrachtgever
Jaap en Ineke
Oplevering
Mei 2006
Werkzaamheden
ontwerp en uitvoering
Ontwerpteam
ir. Alex Jager, architect
ir. Rogier Janssen, architect
Adviseurs
Constructie: MADAR, Delft
Aannemer
Hooijberg Hem
Fotografie
JagerJanssen
BijlageGrootte
PDF icon villa_Jaap_Ineke_JagerJanssen.pdf1.14 MB
PDF icon 1,324718_door_Rogier_Janssen.pdf1.51 MB