Architectuur centrum Cordoba

Geschiedenis schrijven

In het centrum van Córdoba, aan de Calle Capitulares, schuin tegenover het gemeentehuis en op zo'n 200 meter van het centrale plein Plaza de la Corredera, bevindt zich een braakliggend terrein. Het terrein meet ongeveer 20 bij 20 meter en biedt een blik in het prachtige semi–openbare binnengebied van het bouwblok manzana de San Pablo. Aan dit binnengebied liggen diverse culturele overheidsinstellingen. Tegenover het terrein liggen de restanten van een Romeinse tempel. Het Architectuurcentrum Córdoba [FAC] heeft haar oog laten vallen op deze prominente lokatie, en schreef een internationale openbare prijsvraag uit voor het ontwerpen van haar hoofdkantoor met een aantal randvoorwaarden, waaronder:

  • Het terrein geeft toegang tot het binnengebied;
  • Er wordt met respect omgesprongen met eventuele archeologische resten;
  • Er wordt een relatie gelegd met de tegenoverliggende tempel;
  • Het gebouw gaat de interactie aan met de bezoeker

Ontwerp

JagerJanssen ontwierp een zowel alledaags als hedendaags gebouw met als thema 'Geschiedenis Schrijven' [Escribir la Historia]. Beproefde thema's uit de Cordobaanse/Andalusische architectuur zoals diepe negges tegen de zon en een systeem van geschakelde patio's worden in het ontwerp moeiteloos gecombineerd met kwaliteiten uit de directe omgeving en architectonische innovaties.

In het binnengebied lag oorspronkelijk een Romeinse arena die middels een aantal niveauverschillen langzaam naar het niveau van de tempel steeg. Deze antieke sequence hebben we vrij letterlijk teruggebracht in de entree naar het park die dwars door ons gebouw heen snijdt. Deze ruimtelijk bijzonder fraai geensceneerde snede door het gebouw is daarmee tegelijk een reis door de tijd geworden – door verleden, heden en toekomst – die we gematerialiseerd hebben in laagjes stampleem van 160mm hoog. Het gehele gebouw is aldus in vertikale zin uitgezet in laagjes van 160 mm., een vertikaal ongeschreven blad dwars door de geschiedenis, dat we hedendaagse en toekomstige architecten willen laten beschrijven met citaten. De verdiepingen van ons gebouw corresponderen met de Romeinse niveaus, op het door ons geïntroduceerde nieuwe expositielevel na.

Opdrachtgever
Fundación Arquitectura Cordoba [FAC]
Oplevering
niet van toepassing
Werkzaamheden
prijsvraaginzending
Ontwerpteam
Rogier Janssen, architect
Alex Jager, architect
Fotografie
/ impressies JagerJanssen architecten BNA